preloader

Медия център

Bcard

Стоилка Арсова в дамското лидерско издание на 24 часа – „Жените, които променят"

Стоилка Арсова в дамското лидерско издание на 24 часа – „Жените, които променят"
15 юли 2022

15 юли 2022 г.

Стоилка Арсова: Всички сме свързани, няма време за маски и преструвки

Не правя компромис с хора без мнение

Интервюто на г-жа Стоилка Арсова, Директор на Национална картова и платежна схема, е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх.

Днес всички говорят и се опитват да  надграждат „зелената идея” – как изглежда тя през очите ви като визионер, бизнесмен, родител?
Темата с климатичните промени е толкова всеобхватна, че засяга всяка сфера на нашия живот и бизнес. Дигитализацията е инструментът, на който ние в НКПС много разчитаме в ежедневната си дейност и смятаме за ключов във философията за нулев отпадък. Нашата цел е парите в брой и хартията да мигрират към дигитални канали чрез развитие на нови електронни услуги в публичния и частния сектор, и така коренно да променим начините за разплащане в България.

По време на пандемията постепенно преминахме към безхартиен процес на организация на дейностите и подписване. Мога да споделя, че определено променихме навиците си – през последната година съм разписала на хартия най-много два-три документа. Сега дори не мога да си представя онези камари с документи, които разписвахме преди. И тъй като ние сме организация, призвана да дигитализира, това е стъпка напред. Също така безконтактните плащания, които се приемат на все повече места в страната, вече не са модерна технология, а част от ежедневието ни. Това, което ще направим ние по-нататък е да продължим да въвеждаме бизнес и технологични стандарти, по които да се реализират нови типове транзакции, които в момента са в кеш или дори и на хартия. Тези транзакции клиентите и бизнесът ще разпознаят под бранда на НКПС за незабавни плащания Blink в мобилните решения на нашите участници. Това ще даде още един алтернативен метод на плащане за клиента и търговеца, който ще гарантира бързото постъпване на парите при търговеца и по-висока ликвидност на ресурса. От своя страна клиентът ще може да плаща по телефонен номер на приятел, регистрирал се за услугата Blink, на майстора вкъщи, на децата си, да сподели сметката с приятели в ресторант или да преведе пари за рождения ден на колега.

Постепенно под бранда Blink клиентът ще може да плаща синя, зелена зона, винетки, да си купи билет, карта за транспорта, да види на длан всичките си плащания, включително и различни видове глоби и т.н. И така, докато не преминем към слеващия етап – логото Blink да изгрее на уебсайтовете и в търговските обекти. Плащането ще се извършва директно от телефона от сметката на клиента към сметката на търговеца. Този сега алтернативен начин на плащане, наречен „незабани плащания“ Blink, се очаква коренно да промени разплащателните навици на населението и да стане „новото нормално“ в платежния свят. Това неминуемо ще допринесе до огромно спестяване на хартия във формата на банкноти, билетчета и т.н.  

Какви възможности дава дигитализацията на вашия бизнес и на икономиката като цяло?Фокусът на нашата компания е към българското, стартирахме и развиваме проекти от национално значение.

Наред с това НКПС подкре­пя каузи за пренасяне на бъл­гарската историческа памет в модерния дигитален свят – такъв е проектът за първия общодостъпен дигитализиран почерк на историческа личност, а именно почеркът на Васил Левски, създаден от Стефан Пеев.

През последните 10 месеца, с екипа от млади дизайнери на студио „ПУНКТ“, с подкрепата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, националния музей „Христо Ботев“ в Калофер, Общонародна фондация „Христо Ботев“ с председател Боян Ботйов, работихме по дигитализирания почерк на великия български поет Христо Ботев. За нас бе чест и истинска привилегия да оповестим официално новината, че щрифът е готов точно на 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Обявихме го по време на тържественото отбелязване на патронния празник на СУ "Христо Ботев" в гр. Драгоман. Официални гости в празника на училището и целия град бяха партньорите ни в проекта, Стефан Пеев – издател и създател на шрифтове, Даниел Иванов – диригент на Вокален Ансамбъл Елици към Класическа гимназия "Св. Константин Кирил Философ", Ива Дойчинова – Директор на БНР - Радио София.

Шрифтът по почерка на Христо Ботев се предоставя напълно безвъзмездно след подадена заявка за ползване на уебсайта на инициативата - www.bcard.bg/Botev

Какви трябва да се лидерите през 2022 г. и какви ще бъдат през 2044 г. в политиката и в бизнеса?
Често се приема, че лидерите едва ли не се раждат сами и че лидерските качества се свеждат до късмет – не съм съгласна с това. Светът обаче стана толкова сложен напоследък, че ми е трудно да си представя как ще изглеждат нещата през 2044 година. За лидерите през 2022 мога да кажа, че знаят, че не могат да постигнат нищо, освен ако не е в сътрудничество с други – екип, партньори, клиенти. Осъзнати лидери, които имат визия за промяна в услуга на другите, а не просто за личен успех. И работят над себе си, много работят над себе си.

Какво добро направихте за последно?
Има една китайска поговорка, която гласи: „Ако искаш щастие за час – легни да подремнеш. Ако искаш щастие за ден – иди за риба. Ако искаш щастие за година – наследи богатство. Ако искаш щастие за цял живот – помогни на някого.“

Всеки от нас изпитва положителни емоции, когато направи добро - не само обществото става по-щастливо, когато сме загрижени един за друг, ние самите се чувстваме по-добре. Твърде често обаче в забързаното си ежедневие забравяме да помагаме на другите и да бъдем от полза на общността, в която живеем. Предците ни са участвали много по-активно след Освобождението в социалния, културния, икономическия живот, докато нас днес ни вълнуват основно собствените ни дела и интереси. Да бъдем полезни и да помагаме не е трудно, можем да помагаме на другите по най-различни начини – чрез доброволчество или просто чрез мотивация чрез собствения пример.

В личен план си имам своите лични каузи – наричам ги каузи на доброто. Всяка година те сякаш сами ме намират. Благодарение на тях животът ми е подарил много близки приятели. Няма да забравя една млада жена, която и до ден днешен е близо до мен, при преодоляване на труден за нея момент ми каза „Майка ми почина, когато бях на двадесет. От днес ти си моята втора майка“  Това е наградата, винаги ще помня тези думи и ще се чувствам удовлетворена.

Какви са Вашите отговорности днес?
Най-голямата ми лична отговорност е да се грижа за близките ми, а в професионален план да развивам НКПС като бизнес и мисия заедно с много подготвен екип. Отделно, за мен е много важно да съхраним историческата памет и се дразня много на немарливо отношение към паметниците на културата ни. Ето например, аз съм родом от Сливница, и представете си в града, известен със Сръбско-българската война, в момента няма функциониращ музей въпреки усилията на местната власт. Няма как да не застана зад подобна кауза. А и дълбоко вярвам, че инвестицията в култура е инвестиция и в икономическия подем на даден регион.

Какво Ви мотивира?
За мен мотивацията на работното място е решаваща за успеха. Предизвикателствата, динамиката, новите технологии, разрешаването на проблеми и трудности винаги са ме привличали. Срещи с много и различни хора, от които черпя идеи, вдъхновение и знания.

Мотивират ме каузите, по които имам щастието да работя, и с които променяме статуквото, без много приказки и предварителни нагласи. Просто работим консистентно и с експертиза, а резултатът идва, когато вървиш по път, който си отъпкал на база на опита.

Мотивират ме също хора, които радеят за българското, и дават мило и драго да пазят и възстановят българските традиции и обичаи. И толкова много примери срещам през последните години, включително и извън България, че си казвам има надежда, ще ни бъде!

С какво не бихте направили компромис?
Не бих направила компромис с обещанията, които давам и с ангажиментите, които поемам. Също така не правя компромис с хора без мнение. Няма как да вървим заедно напред. Такива хора нямат място нито като мои прители, нито като част от екипа ми. Обичам хора, които се развиват, прями, честни, а също така и конструктивно  критични. Между другото с моя екип сме се разбрали да не се сърдим един на друг, а който забележи, че нещо не е наред у другия, да го казва веднага. Стигали сме дори и до сълзи, но после всичко минава бързо и работим по-задружно отвсякога. Щастлива съм, че попадам на хора, които са широкоскроени и техните стремежи не познават граници.

Такива са и създателите на шрифтовете на Левски – Стефан Пеев и на Христо Ботев – Краси Ставрев и Павел Павлов, с тях много лесно и удовлетворяващо се работи, независимо че ние сме от по-консервативната страна, а те от творческата. Също и нашите партньори от националната библиотека „Кирил и Методий“ – какви неща ни предстоят заедно тепърва. Бих посъветвала всеки бизнес да подкрепи национална кауза, свързана с културата, изкуство и образование. И то да обърнем поглед най-вече към читалищата, особено в по-забравените региони. Миналата година изпратихме подаръци, свързани с дигитализацията на шрифта на Васил Левски до 100 читалища и 100 училища, носещи името на Апостола. Тази година, подобни иницитиви ще продължат и под егидата на Ботев. Дай Боже догодина и за Георги Сава Раковски. Каква благодарност изразиха тези хора. Аз ги наричам пазители на българщината. Спомням си една жена от едно село – хем кмет, хем отговаря за читалището, ни каза „За двадесет години нищо не сме получавали. Това е велико. Трогнахте ме от сърце. Готови сме и ние да подкрепим, с каквото можем вашето дело“. Е, тези неща ни зареждат и ни карат да продължим.

Иновациите, които ще променят света?
Дигитализацията и виртуализацията, изкуственият интелект, решенията за климатичните промени - със сигурност пропускам нещо. Надявам се това да са иновации, които обединяват най-доброто от двата свята – досегашния и бъдещия, и да се реализират от хора с наистина смели и безкористни мечти.

Цялото интервю можете да прочетете във в-к "24 часа"

Oще новини

5 април 2024

Стартира национална кампания за незабавни преводи по мобилен номер blink P2P

15 март 2024

Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност, Националната картова и платежна схема и БОРИКА, помагат на общините в България да се дигитализират и да подобрят градската среда

11 януари 2024

Лицензирани оператори на ваучери за храна на електронен носител bcard

11 октомври 2023

Незабавните плащания променят пазара на финансови услуги