preloader

Медия център

Bcard

Схемата разширява дейността си с управление на продукти и услуги за незабавни плащания от сметка в сметка

Схемата разширява дейността си с управление на продукти и услуги за незабавни плащания от сметка в сметка
12 март 2020

Считано от 01.01.2020 г., с решение на Съвета на Директорите на БОРИКА АД, Националната Картова Схема е преименувана на Национална картова и платежна схема (НКПС).

С това решение Националната картова и платежна схема разширява дейността си с управление на продукти и услуги за незабавни плащания от сметка в сметка  (Instant Payments).  В редица европейски страни вече успешно са реализирани местни схеми за незабавни плащания. Основното предимство, в полза на клиентите и търговците, е бързото разплащане между сметки, инициирано както по съществуващи канали за преводи от сметка – клон, електронно, мобилно банкиране, така и плащане чрез сметка от мобилен телефон при търговец (физически и в Интернет).

Наред с програмата на БОРИКА АД за развитие на нова национална платежна инфраструктура за незабавни плащания, екипът на Националната Картова и Платежна Схема (НКПС) вече работи по стандартизиране на този вид разплащания за Участниците в Схемата. В следващите месеци ще бъдат разработени и утвърдени нови стандарти, правила и бизнес модел на НКПС, които ще регламентират ролите на Институция на наредител и Институция на получател на незабавни плащания чрез сметка, финансовият обмен на такси между тях, правилата за оспорване, антифрод,  както и основни права и задължения на крайните клиенти и търговци и др.  

В бъдеще НКПС ще продължи да оперира под бранда Bcard по отношение картовите плащания, докато незабавните плащания чрез сметка ще бъдат реализирани под бранда Blink.

Oще новини

15 март 2024

Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност, Националната картова и платежна схема и БОРИКА, помагат на общините в България да се дигитализират и да подобрят градската среда

11 януари 2024

Лицензирани оператори на ваучери за храна на електронен носител bcard

11 октомври 2023

Незабавните плащания променят пазара на финансови услуги

5 октомври 2023

Взети решения на Съвета на участниците към Национална картова и платежна схема, 26 септември 2023 г.