preloader

Медия център

Bcard

Националната картова и платежна схема възражда почерка на Васил Левски чрез дигитален шрифт

Националната картова и платежна схема възражда почерка на Васил Левски чрез дигитален шрифт
24 юни 2021

КЪМ ПРОЕКТА

Проект за възраждане почерка на Васил Левски в съвременната дигитална среда стартира Националната картова и платежна схема (НКПС). В рамките на инициативата е създаден общодостъпен за цялото ни общество цифров шрифт на историческа личност – Апостола на свободата. Целта на проекта е популяризиране и пресъздаване писменото наследство на Васил Левски със средствата на дигиталните технологии и доближаване на модерния човек до неговия дух. Това стана ясно по време на пресконференция, в която взеха участие Стоилка Арсова, директор „Национална картова и платежна схема“, Стефан Пеев, филолог, типограф и създател на дигиталния шрифт, Кирил Златков, типограф и рецензент на шрифта, Даниел Иванов, диригент на вокален ансамбъл „Елици“ и модераторът Ива Дойчинова, директор на Радио София и основател на кампанията „Будител на годината“. Събитието бе организирано като част от тържественото отбелязване на 5-ата годишнина от създаването на Националната схема.

Да съхрани българските светини чрез дигитализация на писменото ни наследство – тази цел си е поставила Национална картова и платежна схема, която подпомага реализацията на инициирания от филолога Стефан Пеев проект. Това е част от поредица инициативи, с която НКПС ще положи основите за създаване дигитална култура на българската писменост. „Благодарение на богатата ни експертиза в областта на дигиталните технологии ще можем да проправим път на наследството на Левски в ежедневието ни по необичаен, но и много човешки начин. Това ни вдъхновява и зарежда с ентусиазъм“, коментира Стоилка Арсова. Видео относно проекта гледайте ТУК.

Създаденият от Стефан Пеев шрифт е важно културно събитие в дигиталната ни общност, която постепенно се разделя с ежедневното писане на ръка. Въвеждайки почерка на Левски в разнообразни печатни и електронни формати, ще приближим образа на Апостола до себе си и ще „обърнем“ нашето време, за да опознаем по-пълноценно духа, наследството му и самия него, тъй като в почерка на всеки човек е вплетен неговият характер.

„Васил Левски има един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери. Почеркът на Апостола изразява отдаденост, методичност и постоянство“, акцентира Стефан Пеев, който се е вдъхновил да създаде цифровия шрифт по примера на възпроизведените почерци на Микеланджело, Уилям Шекспир, Зигмунд Фройд в Западна Европа и почерка на Пушкин и Гогол – в Русия. „Почеркът на Левски е красив, чист и хармоничен. Той има силен и овладян характер и много интересна и богата вътрешна динамика, излизаща извън стандартния канцеларски краснопис на 19 в.“, коментира рецензентът Кирил Златков.

Разработката и достигането на дигиталния шрифт до широката общественост отнема на автора повече от 7 години. За създаването му са използвани общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Шрифтът съдържа начертания на всички главни и малки кирилски букви, арабски цифри, препинателни знаци, както и множество контекстуални лигатури и алтернативни знаци. Така създадените с шрифта текстове могат да се доближат до своеобразния характер на „живото“ писане на Левски. „Сравнително ниската височина на малките букви създава ясен силует на думите и редовете, а ритмичните и динамични горни дължини, излизащи в щедрите междуредия, придават изтънчен и емоционален калиграфски вид на почерка. Това е много добре отразено в шрифта на Стефан Пеев“, обясни Кирил Златков. И в оригиналния почерк на Апостола, и в изработения цифров шрифт правят впечатление изключително красивите калиграфски форми на повечето главни букви, особено А, Б, В, Г, К, П и Р. Интересна особеност на почерка е акцентирането на някои от първите букви на думите – някои начални знаци в думите са по-големи и по-високи от обичайните, понякога и с по-различни форми. „Това придава интересен ритъм на редовете и обръща по-силно вниманието на четящия върху артикулирането и важността на всяка дума“, допълни Кирил Златков.

Дигиталният шрифт на Васил Левски ще бъде предоставян безвъзмездно, след попълване в уебсайта на проекта на заявка и декларация за целите на използването му. След одобрение желаещите ще получат имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране.

Инициативата на НКПС се подкрепя от Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а вокален ансамбъл „Елици“ допринася с преведени от църковнославянски език изпълнения на песнопения, които Васил Левски е пеел приживе. Певческият талант на Апостола е отбелязван от съвременниците му Христо Ботев и Панайот Хитов като забележителна черта на характера му и с песнопенията вокалната група по свой начин придава нов живот на наследството му. „Чрез песнопенията Левски е доближавал хората до себе си и до своето дело, като същевременно е окрилявал това изкуство, което е колкото вълнуващо и красиво, толкова и безценно за българския народ”, коментира Даниел Иванов.

Проектът за дигитализиране писменото наследство на Васил Левски остава отворен за развитие и усъвършенстване, като организаторите на пресконференцията изразиха надежда, че ще бъде широко възприет и ще стане източник на творческо вдъхновение не само за тясноспециализирани професионалисти като музейни работници, дизайнери, работещи в сферата на езика и литературата, образованието и печата, но и за всички потомци на нашите исторически герои.

 

Изтеглете файловете

icon
Декларация по проект "Почеркът на Васил Левски като дигитален шрифт" - word
icon
Декларация по проект "Почеркът на Васил Левски като дигитален шрифт" - PDF
icon
Информация за собственика на лични данни по проект "Почеркът на Васил Левски като дигитален шрифт"
icon
Рецензия от Кирил Златков на авторски проект “Почеркът на Васил Левски като дигитален шрифт”
icon
Сборник с песнопения, изпълнявани от Васил Левски (в изп. на ансамбъл "Елици")

Oще новини

5 април 2024

Стартира национална кампания за незабавни преводи по мобилен номер blink P2P

15 март 2024

Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност, Националната картова и платежна схема и БОРИКА, помагат на общините в България да се дигитализират и да подобрят градската среда

11 януари 2024

Лицензирани оператори на ваучери за храна на електронен носител bcard

11 октомври 2023

Незабавните плащания променят пазара на финансови услуги