preloader

Медия център

Bcard

Дигиталният ваучер за храна ще улесни всички, освен сивата икономика

Дигиталният ваучер за храна ще улесни всички, освен сивата икономика
17 август 2023

Стоилка Арсова, Директор на Национална картова и платежна схема, част от БОРИКА АД, гостува на Ивайло Лаков, довещ на предването "Светът е бизнес" в Blooberg TV Bugaria

15.08.2023 г.

Хартиените ваучери за храна вече ще бъдат в електронен вариант след приети промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за бюджета, като дигитализацията им ще започне от 1 януари 2024 г. До 30 юни 2024 г. ще важат и хартиените ваучери, като в този период работодателите ще могат да избират кои вариант да ползват. Това коментира Стоилка Арсова, директор Национална картова и платежна схема, част от БОРИКА АД, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.


"Ако до момента работодателят дава ваучерите на хартия по списък на всеки един служител, всеки месец, сега ще му се даде една карта или дигитален инструмент, в който служителят ще си вижда постъпленията, както при една банкова карта. Трябва да се каже, че това не е банкова карта, не е платежен инструмент. Това е специално създаден за електронните ваучери продукт и е изключение от приложното поле на Закона за платежните услуги."
С електронизацията на ваучерите за храна ще има ефект на осветляване на части от сивата икономика, които ще продължат да дават все повече ваучери за храна, каза Арсова и добави, че това ще улесни ползващите ваучери по цялата верига.

"Има специални броячни машини при операторите, в които се смята номинала. На опашката касиерът ви казва: защо не сте ги отделили на отделни ваучерчета, това бави страшно много. Касиерът трябва да погледне дали ваучерът е валиден, да подпечата всеки един и да го сложи в специално отделение на касата, след което тези ваучери трябва да се преброят и с чували да се върнат в помещенията на оператора, който пак трябва да ги преброи, да си видят протоколите с търговеца по плащанията, и след това се съхраняват десет години. Представете си, ако ви кажа да ми доставите една хартийка от някакъв склад."

В Бюджет 2023 г. са заложени 1.4 млн. лв за ваучери за храна, а операторите на ваучери в страната са над 10, като най-активни са седем или осем, каза Арсова. Операторът сключва договор с работодателя, предоставя ваучерите и сключва договори с търговци за приемането на ваучери. Банките осигуряват приемането, тъй като електронният ваучер ще работи на ПОС терминалите. Операторите ще могат да се сертифицират да издават дигитални ваучери като покажат техническа способност и проследимост на транзакциите.

Много зависи как ще се влезе и дали наистина ще има икономия от дигитализацията на ваучерите - операторите имат договори на една цена с търговците, а при ПОС терминала работят условията между банката и търговеца, като така търговците ще трябва да имат два договора и да избират към коя схема да се включат, обясни Арсова.

"Нашата концепция като Bcard е да влезем през съществуващите договори, които са договорени на комисионни, които са в тавана на Европа... Търговците трябва да са внимателни при какви условия сключват договори и какъв е техният процес."
България е една от последните страни, които въвеждат дигиталните ваучери за храна в Европа, и остава на последните места по дигитализация на финансовия сектор, но има политическа воля в правителството това да се промени, каза Арсова. Системата на БОРИКА е била готова още през 2015 г. в очакване на законовите промени, допълни тя.

"При нас стои предизвикателството за транспорта - има различни решения, в София се случи - прдизвикателството е това да се случи в цялата страна. Това е една от нашите цели. За незабавните плащания, освен плащане по мобилен телефон - имаме вече над половин милион клиенти - към края на годината очакваме в някои банки да се появи плащане на синя, зелена зона, частни паркинги от мобилното приложение, което ползвате."
Какво ще представляват картите за електронни ваучери, каква е ролята на банките може да гледате във видеото тук.

Oще новини

5 април 2024

Стартира национална кампания за незабавни преводи по мобилен номер blink P2P

15 март 2024

Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност, Националната картова и платежна схема и БОРИКА, помагат на общините в България да се дигитализират и да подобрят градската среда

11 януари 2024

Лицензирани оператори на ваучери за храна на електронен носител bcard

11 октомври 2023

Незабавните плащания променят пазара на финансови услуги