preloader

Медия център

Bcard

БОРИКА беше домакин на международна конференция за бъдещето на разплащанията

БОРИКА беше домакин на международна конференция за бъдещето на разплащанията
27 юни 2023

Водещи експерти от платежни институции в цяла Европа споделиха своя опит с българската банкова аудитория

„Shaping the future of payments in Europe” - под това мото на 22 юни се проведе мащабна конференция с участието на международни лектори, експерти в областта на разплащанията. Събитието беше по инициатива на българската Национална картова и платежна схема (НКПС), част от БОРИКА АД. Пред повече от 120 представители на  банковата и финансова общност у нас гостите от Европа споделиха своя опит с въвеждането и развитието на плащанията в част от водещите локални схеми на континента.

"Това са наши партньори, които през годините са били източник на информация и знание за нас, за да достигнем нивото на незабавните плащания, което имаме днес", сподели в откриващата реч на събитието Мирослав Вичев, Главен изпълнителен директор на БОРИКА. „Поканихме ги, за да споделят своя опит в развитието на платежните услуги“. 

Стоилка Арсова, Директор на НКПС и модератор на конференцията, представи резултатите от въвеждането на незабавните плащания в България и увери, че платежната схема и нейната инфраструктура подкрепят като цяло дигитализацията в България. Като направи обзор на българския картов и платежен пазар, г-жа Арсова отбеляза, че незабавните плащания у нас вече имат 100% достижимост и пазарно проникване от близо 16%, при средно-европейско ниво от 14,38%. Така от една от последните държави, внедрили незабавните плащания, България вече е сред първите в Европа. „Поздравления за всички вас, които направихте така, че незабавните плащания да се развият толкова бързо у нас“, обърна се тя към присъстващите банкери. „У нас вече всяка 6-та трансакция е незабавна - blink" каза още тя. Г-жа Арсова акцентира на факта, че за да се реализират незабавните плащания, се наложиха съществени промени в начина на работа, като преминаване към 24/7 система за обслужване на плащанията и цялата банкова общност успя заедно да постигне това. Blink е стратегически проект и той ще продължи да се развива, като на следващ етап ще бъдат внедрени плащанията по мобилен номер, поетапно ще бъдат внедрени и почасово паркиране, транспорт, вендинг, дарения и плащания на физически ПОС терминал при търговец посредством NFC или QR код.

Луиш Шекейра, Продуктов директор „Незабавни плащания“ на португалския платежен оператор SIBS, говори за добрите практики за незабавни плащания в Европа. Той изрази задоволството си да е сред българска аудитория и изтъкна, че незабавните плащания са новото нормално в Европа и света, и пътят на страната ни е в правилната посока. Той разказа за практиката на Португалия в приемането на незабавните плащания. Обърна внимание на факта, че Регулаторите (ЕС и ЕЦБ) имат водеща роля за ускоряване на незабавните плащания, като част от стратегията за развитие на Европейската зона за плащания и налагането на европейско решение, което да е алтернатива на другите платежни решения. Г-н Шекейра обърна внимание и на факта, че днешните очаквания на потребителите оказват съществена роля в приемането на новите методи за плащане. „Клиентът иска всичко сега, веднага. Това е новият тренд.“ каза още той.

Жоао Луис Батиста, Председател на Управителния съвет на португалската картовата схема Мултибанко, говори за важността на националните картови схеми в контекста на Европейската общност. След като направи исторически преглед на появата на националните схеми, Батиста акцентира върху основните ползи от тях, сред които: независимост на националните финансови институции, гъвкавост при предлагане на специфични продукти, предназначени за местните потребители, увеличаване на автономността при определяне на ценовите модели, намаляване на зависимостта от международни технически и процедурни изисквания, както и по-ниските разходи, които важат както за издателите, така и за институциите, обслужващи търговците. Според него националните продукти се ценят от потребителите и се разглеждат като източник на национална гордост, затова и се възприемат като национален актив.

Картовите схеми в контекста на Европа разгледа Дейвид Стивънсън, Генерален секретар на Европейска асоциация за картови плащания (ECPA). Като представител на асоциацията, чиято цел е да подкрепя своите членове по теми, които засягат използването на платежни карти или подобни платежни инструменти, той разгледа инициативата за поддържане на суверенитет и оперативна съвместимост за вътрешноевропейски картови трансакции. Дейвид Стивънсън изтъкна, че картовите плащания са важен елемент за независимостта на плащанията в дадена страна. В Европа, към днешна дата, голяма част от трансакциите са от неевропейски схеми, затова в контекста на ЕС е важно да има алтернатива, особено след решението на Европейската платежна инициатива (EPI) да се прехвърли фокусът от картови към незабавни плащания в мобилни портфейли.

За друг успешен европейски пример разказа Виктор Ескудеро, Директор корпоративно развитие на испанския оператор RedSys (Испания). RedSys e най-големият доставчик на платежни услуги в Испания, в който участват над 60 финансови институции, търговци и платежни схеми. Незабавните плащания, предлагани в Испания с търговското наименование Bizum, през 2022 г. достигат 90% от всички незабавни плащания в страната. Пред професионалната аудитория той представи пет различни случая на употреба на незабавните плащания -  P2P, P2M, P2eM, NGO и Entreprise, които намират приложение при различни техни клиенти. Bizum плащанията вече са интегрирани и в сайтовете на топ търговци като ZARA, Domino`s, Decathlon, AliExpress и други.

Джери Фоскър, Директор „Бизнес развитие“ Discover Financial Services EMEA, представи примери на успешно партньорство между Discover и различни национални платежни схеми. Според него локалните платежни схеми са еднакво важни както за банките, така и за потребителите и търговците в съответните страни. Предизвикателството пред вътрешните платежни схеми е необходимостта от приемане на плащанията извън страната и в електронната търговия, които могат да се преодолеят в партньорство с международни платежни схеми като Discover.

Непосредствено след него, представителите на картовата схема DinaCard, част от сръбската национална банка - Анастасия Васильевич, Изпълняващ длъжността заместник генерален директор на отдел „Платежни системи“ и Неда Вукович, Сътрудник в дирекция „Продуктова и бизнес поддръжка на DinaCard“, впечатлиха аудиторията с успешната история на националната карта на Сърбия. Стартирала през 2003 г., днес DinaCard има 27% дял от всички трансакции в Сърбия. Според тях важен фактор за успеха на картата е подкрепата на Националната банка на Сърбия.

Панелната дискусия обобщи вижданията на лекторите за бъдещото развитие на плащанията в Европа от гледна точка на регулация и клиентско преживяване, като лекторите се обединиха около мнението, че крайният потребител ще се възползва от новите услуги, които му се предлагат, без да се интересува от това каква технология стои зад тях.

„Трудно е да се направи заключение след толкова реални успешни примери от колеги от различни държави“ каза г-н Вичев в заключителната част на конференцията. Според него причината незабавните плащания да се развиват добре в България е сътрудничеството между всички участници на пазар, както и подкрепата на Националната банка. Той призова присъстващите представители на платежните институции да използват и приложат възможностите, които Националната картова и платежна схема, в лицето на своите 33 участника, предлага на пазара.

След динамичната конферентна програма участниците имаха удоволствието да се насладят на емблематичното галактическо сладоледено шоу на шеф Ради Стамболов, който пред погледите и с активното участие на банкерите, направи мигновено сладолед и драконови пуканки. Всички участници са радваха на приятни разговори сред зеленината и уюта на лятната градина на 2020 Event Space.

Oще новини

5 април 2024

Стартира национална кампания за незабавни преводи по мобилен номер blink P2P

15 март 2024

Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност, Националната картова и платежна схема и БОРИКА, помагат на общините в България да се дигитализират и да подобрят градската среда

11 януари 2024

Лицензирани оператори на ваучери за храна на електронен носител bcard

11 октомври 2023

Незабавните плащания променят пазара на финансови услуги