preloader

Медия център

Bcard

"България все още на последно място в Европа по плащания с карти", Стоилка Арсова за Мениджър.News

"България все още на последно място в Европа по плащания с карти", Стоилка Арсова за Мениджър.News
16 май 2018

Плащанията с карти бележат  непрекъснат ръст в Европа, както и стремежът към дигитализация на услугите. В България обаче продължаваме да сме последни по брой плащания с карти от глава на населението,сподели по време на първия банково-финансов форум на сп. „Мениджър“,  Стоилка Арсова, директор на дирекция „Национална картова схема“ в „Борика“. 

Това не е непременно лоша новина, защото съдържа потенциал за развиване на този тип разплащания у нас, поясни тя. България е една от страните, регистрирани в системата за моментални плащания и преводи СЕПА, към която до момента са се присъединили 34 държави. През нея парите достигат до получател за 10 секунди от момента на превода.

Като пример за златен стандарт в момента в областта на картовите разплащания тя посочи Дания. Това е една от най-дигитализираните страни в света, като 77% от датчаните на възраст между 16 и 89 години са пазарували онлайн през 2016 година. 

Източник: Мениджър.News

Oще новини

5 април 2024

Стартира национална кампания за незабавни преводи по мобилен номер blink P2P

15 март 2024

Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност, Националната картова и платежна схема и БОРИКА, помагат на общините в България да се дигитализират и да подобрят градската среда

11 януари 2024

Лицензирани оператори на ваучери за храна на електронен носител bcard

11 октомври 2023

Незабавните плащания променят пазара на финансови услуги